insect duizendpoot

Meer leren over leven op een boerderij doe je bij ons niet alleen met je ogen. Maar ook met je oren, je neus en je mond. Want als je het echt beleeft, kun je het veel beter onthouden. En dat merken we aan de kinderen, jongeren en volwassen die bij ons langskomen.

insect slak

Kenia meets holland

Het leuke is dat we soms ook boeren uit andere landen op bezoek krijgen. Zo kwamen Annie en James uit Kenia naar ons toe. Zij waren vooral heel enthousiast over hoe wij ons grasland sterk houden en hoe wij melken. En wij leerden op onze beurt weer van hen hoe zij in Kenia melk lang houdbaar maken (pasteuriseren). Daarbij is het natuurlijk geweldig om over onze gezamenlijke passie te praten. En samen op de boerderij te werken. Waar je ook woont of werkt, die liefde voor je vak voel je van binnen.

belevend leren

In onze educatieprogramma’s gaan we dieper in op een goed leven voor dieren, gezonde voeding en duurzaamheid. We laten hierbij zoveel mogelijk ervaren. Een verhaal over energie besparen met de wind is veel gemakkelijker te vertellen als je direct de windmolen ziet. Ook zie je dat het best hard werken is op een boerderij. We gebruiken immers zware spullen en sterke voertuigen. Die zijn in het echt toch altijd een flinke maat groter dan op een foto. Door het van dichtbij te zien, kun je het beter begrijpen.

elk dier zijn eigen karakter

Als je goed kijkt, kun je precies zien hoe een dier zich voelt. Koeien en schapen zijn van oorsprong vluchtdieren. Daarom houden ze hun omgeving goed in de gaten. Omdat wij hen rustig benaderen, blijven ze op hun gemak. Wat wij daarvoor terugkrijgen is het vertrouwen van de dieren. En de blijdschap als zij ons zien. De dieren komen naar ons toe. Als je goed oplet, dan merk je dat ieder dier een eigen karakter heeft. De een bazig, de ander rustig en weer een ander ondeugend. En ieder karakter mag er zijn. Want dat brengt de groep in evenwicht. Toegegeven, het is soms wel eens lastig als er een niet wil luisteren. Maar daardoor maken we als boer wel weer de leukste avonturen mee.

insect spin2

Wil je weten hoe het echt ruikt op een boerderij? Kom dan bij ons langs!

insect strontvlieg2